Arjen Nijman: “Wij proberen deze periode juist te zien als een kans om onszelf zowel op individueel als team niveau verder te ontwikkelen”

Arjen Nijman: “Wij proberen deze periode juist te zien als een kans om onszelf zowel op individueel als team niveau verder te ontwikkelen”

Graag stellen wij jullie middels dit interview voor aan een van onze jeugdtrainers, Arjen Nijman. Arjen voetbalde zelf tot zijn vijfentwintigste bij Longa’30 uit Lichtenvoorde. Daarna stopte hij vanwege zijn ambitie als trainer en vanwege de grote kans op blessures. Bij zijn club Longa’30 begon hij op jonge leeftijd met het geven van trainingen. Uiteindelijk trainde Arjen verschillende teams tot en met de O15. Daarna maakte hij de stap naar De Graafschap om vervolgens de O13, O14 en O15 onder zijn hoede te nemen voordat hij uiteindelijk de stap naar N.E.C. maakte. De afgelopen twee seizoenen combineert Arjen zijn werkzaamheden bij N.E.C. als trainer van de O13 met die van het eerste elftal van RKZVC (uit Zieuwent).

Hoi Arjen, kun je iets vertellen over je privé situatie?

“Mijn naam is Arjen Nijman, 28 jaar, en ik ben samen met mijn vriendin woonachtig in Lichtenvoorde. Tot anderhalf jaar geleden was ik naast het voetbal ook actief als docent lichamelijke opvoeding in het speciaal onderwijs.”

Waar liggen je kwaliteiten als trainer?

“Als trainer werk ik erg gestructureerd waarbij de ontwikkeling van het individu altijd centraal staat. Tijdens mijn trainingen vind ik de mate van zelfregulatie erg belangrijk en moet er altijd in een hoge intensiteit getraind worden. Hierbij probeer ik spelers vooral bewust te maken van het ‘waarom’ ze de dingen doen, zoals ze die doen. Dit probeer ik aan te bieden in een veilig leerklimaat, waar spelers fouten durven te maken. Vandaag beter dan gisteren, morgen beter dan vandaag!”

Wat is het mooiste moment geweest in je carrière?

“Met De Graafschap O15 speelden wij een 4-daags toernooi in Italië. In dat toernooi hadden wij met veel omstandigheden (o.a. kleine velden en verschillende locaties) te maken, die de spelers zelf en wij als staf op moesten lossen. Uiteindelijke groeide wij in het toernooi en verloren wij de halve finale tegen Spartak Moskou. Er deden een aantal internationale topclubs mee. Al met al een mooie leerervaring voor iedereen!”

Wat zijn je dagelijkse taken die je uitvoert?

“Ik ben verantwoordelijk voor alle zaken rondom te O13. Daarnaast sta ik op het veld bij O18 als co-trainer. Hier voer ik ook mijn opdrachten uit voor de cursus UEFA A, die ik op dit moment volg.” 

Waar denk je iets toe te kunnen voegen bij N.E.C.?

“De visie van N.E.C. heb ik mezelf snel eigen gemaakt en daar kan ik nu mijn bijdrage binnen leveren. Verder ben ik creatief in het maken van oefenvormen en probeer ik veel uit. Ook probeer ik een bijdrage te leveren aan het lerende klimaat die er binnen de Voetbalacademie heerst.”

Wat zijn je doelen bij N.E.C. voor de komende twee jaar?

“Uiteindelijk willen wij als Voetbalacademie zoveel mogelijk spelers afleveren bij het eerste elftal. Het is dan ook mooi om te zien hoeveel jeugdspelers er op dit moment in het eerste spelen. Mijn doel is om zoveel mogelijk te helpen bij de leerbehoefte van spelers. Dit op het gebied van voetbalinhoudelijke punten, maar ook zeker in de ontwikkeling als persoon. Dit probeer ik vooral bij de spelers waar ik direct invloed op heb. Echter hebben spelers van andere leeftijden ook altijd de mogelijkheid om mij te benaderen.”

Hoe help je nu tijdens deze coronaperiode spelers om te ontwikkelen?

“Met de O13 en O18 kunnen wij gelukkig gewoon blijven trainen. Helaas is dit wel een training minder in de week dan gebruikelijk. Echter merk je dat deze periode ook juist weer mogelijkheden biedt. Als trainer kun je veel uit deze periode halen. Wat is het gedrag van een speler? Voor welke spelers zijn vooral de wedstrijden leidend? En welke spelers gebruiken deze periode om nog meer aan hun persoonlijke ontwikkelpunten te werken (POP) te werken? Wij proberen deze periode juist te zien als een kans om onszelf zowel op individueel als team niveau verder te ontwikkelen. In het weekend spelen wij met de Voetbalacademie een onderlinge competitie. Dit leeft enorm onder de spelers! Daarnaast zijn wij als trainers nu flexibeler waardoor je meer kan aansluiten bij andere teams en met meerdere verschillende spelers kunt werken.”

Hoe ervaar je het tot nu toe bij N.E.C.?

“N.E.C. is niet alleen een kweekvijver voor talentvolle voetballers. Ik merk dat er binnen de trainersgroep hard gewerkt wordt en er een enorm leerklimaat heerst waarbij iedereen elkaar helpt met ontwikkelen. Daarnaast vinden wij voetbal erg belangrijk, maar staat ook de persoon centraal. Bovenstaande ervaar ik als erg prettig en ik heb het hier dan ook erg naar mijn zin!”