Te Braak: "Passie om vorm te geven aan optimaliseren van het opleidingsprogramma voor talentvolle voetballers en ambitieus personeel."

Te Braak: "Passie om vorm te geven aan optimaliseren van het opleidingsprogramma voor talentvolle voetballers en ambitieus personeel."

Graag stellen wij jullie middels dit eerste interview onze nieuwe hoofd jeugdopleiding voor, Dennis te Braak. Hij speelde vanaf zijn vijfde voetbal en kwam als 11-jarige in de opleiding van De Graafschap. Daar heeft hij uiteindelijk de gehele jeugdopleiding doorlopen en daarna dertien seizoenen betaald voetbal gespeeld bij De Graafschap, VVV-Venlo en Heracles Almelo. Gedurende zijn voetbalcarrière hielp Te Braak al structureel bij de verschillende jeugdopleidingen als trainer.

Op het moment van stoppen met zijn actieve carrière werd hij jeugdtrainer bij zijn oude club De Graafschap. Na drie seizoenen verhuisde hij naar de jeugdopleiding van FC Twente om daar verschillende leeftijdscategorieën te trainen. Na drie seizoen keerde hij toch weer terug naar Doetinchem en werd daar trainer van de Onder 19 en assistent van het eerste elftal. Destijds was hij verantwoordelijk voor de transitie van jeugdspelers richting het eerste elftal. In het vierde seizoen werd hij naast assistent-trainer van het eerste elftal ook hoofd jeugdopleiding van De Graafschap.

Na negen mooie seizoenen stapte te Braak uiteindelijk over naar Feyenoord. In Rotterdam heeft hij twee seizoenen als jeugdtrainer gewerkt totdat afgelopen seizoen N.E.C. op de deur klopte en een voorstel deed voor de functie van hoofd jeugdopleiding, als opvolger van, de intussen bij FC Twente/Heracles academie werkende, Iddo Roscher.

Hallo Dennis, kun je iets vertellen over je privé situatie?

“Mijn naam is Dennis te Braak en ben woonachtig in Doetinchem waar ik samenwoon met mijn vriendin Sandra en twee zoontjes Kick (16) en Jens (12).”

Waarom heb je N.E.C. verkozen boven Feyenoord?

“Hier heb ik vier redenen voor. Als eerste om met passie vorm te geven aan het optimaliseren van het opleidingsprogramma voor talentvolle voetballers en ambitieus personeel. Daarnaast de potentie die N.E.C. heeft als club in het Nederlands voetballandschap én de potentie van de trainer/coaches binnen de Voetbalacademie. Als laatste de visie op het kansen bieden voor personeel en spelers door N.E.C. als organisatie.’’

Waarom heb je de stap gemaakt van trainer naar hoofd jeugdopleiding?

“Een hoofd jeugdopleiding heeft meer en vooral langer invloed op het optimaliseren van het opleidingsprogramma ten opzichte van een jeugdtrainer. Als jeugdtrainer ben je meer een schakel op de route richting het stadion.”

Wat hoop je toe te kunnen voegen aan de opleiding van N.E.C.?

“Als speler, trainer en als beleidsmaker heb ik de route richting het betaald voetbal vele jaren meegemaakt. Dus vooral mijn ervaring in het inspireren, stimuleren en begeleiden van talentherkenning en ontwikkelen van trainer/coaches en spelers zal ik binnen de organisatie van N.E.C. kunnen toevoegen.’’

Wat zijn je doelen voor N.E.C. de komende 2 jaar?

“Mijn doel is een duurzame bijdrage leveren aan de ontwikkeling van spelers en personeel, zodat spelers een leve lang plezier houden in sporten (specifiek voetbal) en uiteraard er samen zorg voor dragen dat er een continu doorstroom is van spelers richting het betaalde voetbal en specifiek N.E.C.”

Hoe helpt je nu tijdens de corona mee aan het ontwikkelen van spelers?

“Tijdens de coronaperiode wordt het optimale opleidingsprogramma sterk beperkt, maar de kunst is om in oplossingen te blijven denken. Belangrijk is dat zowel personeel als spelers continu beseffen dat ze elke dag het beste uit zichzelf moeten halen (intrinsiek motivatie). Mijn rol hierin is dat ik de omgeving probeer te stimuleren en inspireren zodat zowel personeel als spelers hun verantwoordelijkheid nemen in hun ontwikkeling.”

Wat zijn de dagelijkse taken die je uitvoert?

“De afgelopen periode was ik vooral nieuwsgierig hoe er bij N.E.C. werd/wordt gewerkt aangezien veel stafleden al langer bij de club werken. Nu ben ik in de fase beland om mijn visie te delen met de omgeving om van daaruit richting te gaan geven naar de toekomst. Mijn hoofdtaak is een bijdrage te leveren aan de individuele ontwikkeling van de trainer/coach en die van de spelers. Daarnaast zal ik zowel op korte, middellange als lange termijn beleid moeten maken op het optimaliseren van het opleidingsprogramma. Hierbij kun je denken aan programma's maken op gebied van prestatie, medisch, talentherkenning en ontwikkeling, samenwerking in de regio, topsportleefstijl. Tevens kijk ik samen met de andere verantwoordelijke naar de topsportomgeving zoals accommodatie, personeelsbeleid en financieel beleid.

Om te blijven ontwikkelen en een lerend klimaat te houden moet je goed kijken naar welke prestatie indicatoren je gebruikt. Objectieve data en continu innovatief helpt je als organisatie verder naar het bereiken van je doelen.”

Hoe ervaar je het tot nu toe bij N.E.C.?

‘’Tot op heden heb ik het enorm naar mijn zin binnen de organisatie. Ben heel goed opgevangen en zie samen met het personeel enorme uitdagingen voor de toekomst om de route voor de spelers zo optimaal mogelijk te maken richting het betaalde voetbal.’’