Het Regioplan door de ogen van Swen Rovroy

Sinds dit seizoen is de HSF – N.E.C. Voetbalacademie gestart met het Regioplan. Binnen het Regioplan krijgen kinderen uit de O8-, O9- en O10-categorie de gelijke kans om te trainen binnen een uitdagende omgeving. Daarnaast kunnen de kinderen van deze leeftijden bij hun eigen amateurclub blijven spelen. Hierdoor blijven ze binnen hun eigen sociale omgeving en hebben hierdoor meer tijd voor andere hobby’s, vriendjes, en het beoefenen van andere sporten. Binnen het Regioplan trainen de spelers één keer per week onder leiding van trainers uit de academie, het moment van de training is goed afgestemd op de training van de amateurvereniging. Op deze manier wordt deze spelers een extra uitdaging geboden zonder dat de spelers uit hun vertrouwde omgeving worden getrokken. Een mooi voorbeeld van de unieke kansen die spelers van het Regioplan krijgen was de reis naar Anderlecht. Hier konden de spelers zich meten met de Europese voetbaltop. Swen Rovroy - Hoofd Coaching Verenigingsopleiding - laat graag zijn licht schijnen over het Regioplan van N.E.C.

Via het Regioplan wordt kinderen een uitdagende omgeving geboden zonder dat zij uit hun sociale omgeving getrokken worden. Onder het mom van gelijke kansen krijgen nu 100 jonge spelers training in plaats van een paar teams die in de academie zouden zitten. Op deze manier wordt de voetafdruk van de academie groter omdat er meer kinderen bereikt worden en zij de kans krijgen om zich op een eerlijke manier in de kijker te spelen. Daarbij heeft N.E.C. nauw contact met clubs uit de regio waardoor de regio ook versterkt wordt. Momenteel zit het Regioplan in drie regio’s; regio Nijmegen-Noord bij sportclub Bemmel, regio Nijmegen bij sv Orion en regio Oss bij Top Oss, waar getraind wordt in het Frans Heesenstadion. Rovroy vertelt hierover het volgende: ‘Indien een speler uit de buurt van Oss komt kan deze speler nu makkelijk in Oss blijven trainen, hij of zij hoeft dan geen grote reisafstanden af te leggen blijft het kind dichterbij huis, binnen de sociale omgeving, maar kan hij of zij tegelijkertijd ook bij N.E.C. trainen.’

Het gaat bij het Regioplan niet enkel om individuele spelers, N.E.C. probeert om zoveel mogelijk mensen de kans te geven. Zo is het ook voor trainers van een amateurclub een mogelijkheid om zich te laten zien. Afgelopen maand was het bijvoorbeeld trainer Van Wijk die zijn handtekening zette onder een contract bij N.E.C., hiermee wordt verduidelijkt dat iedereen bij het Regioplan de kans krijgt om zich te laten zien. Ook zijn er soms hele teams van een amateurclub die mee komen trainen bij het regioplan. "We hopen dat de trainers van het Regioplan de interessante, leerzame zaken opnemen en dat ook meenemen naar hun eigen trainingen, zo wordt hun training ook naar een hoger niveau getild. Op deze manier proberen we alles continu te versterken, belangrijk is daarbij dat het kind altijd centraal blijft staan, dat is immers ook onze visie", aldus Rovroy. 

N.E.C. vindt het echt belangrijk om bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van het kind, dat staat centraal in de besluitvorming. Door het Regioplan kunnen de trainers de spelers voor een langere tijd aan het werk zien en begeleiden. Hierdoor kan er een goed besluit genomen worden of het voor het kind mogelijk beter is om mogelijk bij N.E.C. te komen voetballen of om bij hun amateurclub te blijven. Op dit moment is O.10 het jongste team van de vooropleiding, er wordt naar gestreefd om de O.12 het jongste team te maken. Dat betekent dat er dus meer kinderen tot latere leeftijd in de regio blijven voetballen. Rovroy geeft aan dat het regioplan de communicatie met kinderen en ouders hoog in het vaandel heeft staan: "Kinderen zijn bij het Regioplan echt zichzelf en zijn geen ‘nummer'. Het is belangrijk dat ze dat ook zo voelen. Ook vanuit de ouders van de kinderen zijn er positieve geluiden omtrent het regioplan van N.E.C. Dat blijkt uit de feedback die ouders geven op het Regioplan."