Nabeschouwing 2 oktober

N.E.C. O18 en O21 hebben zich beide afgelopen zaterdag gerevancheerd voor de nederlagen van de week ervoor. Zo won de onder 18 op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Volendam en beleefde N.E.C. O21 op de Eendracht een enerverend slot van de wedstrijd tegen SC Heerenveen O21.

Wedstrijdverslagen van N.E.C. O18 en O21 zijn geschreven door Emiel Toonen, ForzaNEC.
N.E.C. O18

Vorig seizoen was dit de laatste wedstrijd die werd gespeeld voordat de regering de stekker uit het jeugdvoetbal trok; FC Volendam O18 tegen NEC O18. Die wedstrijd werd door FC Volendam overtuigend gewonnen met 7-2. Zaterdagmiddag ging het echter wat anders. NEC wilde zich revancheren na de nederlaag bij AFC O18 en leek in FC Volendam een ideale tegenstander te treffen. De junioren van ‘het andere Oranje’ hadden tot zaterdagmiddag nog niet gewonnen en in de wedstrijd tegen NEC kwam daar geen verandering in. Na een kwartier voetballen stond de voorsprong voor NEC op het scorebord in het Kras-Stadion via de voet van Younis Tufi, al kon NEC er niet lang van genieten. Een kwartier later werd de stand gelijkgetrokken door FC Volendam.

Na rust duurde het zeventien minuten op NEC had de wedstrijd naar hun hand gezet. Stan van Ballegooij en Gallio Esajas waren trefzeker voor de Nijmegenaren waardoor het team van Leiwakabessy op een comfortabele 1-3 voorsprong kwam. Na een rode kaart aan Volendamse zijde was de wedstrijd definitief gespeeld en was het twee minuten na deze rode kaart weer Younes Tufi die het net vond en de eindstand bepaalde. Voor NEC betekende dit drie welkome punten; na drie wedstrijden zonder overwinning werd de volle buit weer eens gepakt. Over twee weken speelt de O18, net als het O21-team, tegen NAC Breda. Op het moment van schrijven was de uitslag van de wedstrijd van NAC O18 tegen Vitesse O18 nog niet bekend, maar ging NAC als nog enige foutloze team uit de competitie die wedstrijd in met negen punten uit drie wedstrijden.

N.E.C. O21

Het O21-team ging vorige week op eigen veld genadeloos af. Tegen de leeftijdsgenoten van Almere City FC werd er met maar liefst 1-5 verloren. De jongens van NEC waren logischerwijs uit op revanche. Tegenstander sc Heerenveen deelde tot zaterdagmiddag met NEC en twee andere de laatste plaats en met het oog op degradatie was dit een belangrijke wedstrijd om de laatste plaats te verlaten. Met Joep van der Sluijs en Thomas Beekman in de basis begon NEC fel aan de wedstrijd en leek het al snel een kwestie van tijd voordat de 1-0 voor NEC zou vallen. Ondanks kansen van onder andere Beekman en Zwikstra, duurde het een halfuur voordat NEC op voorsprong kwam. Basisdebutant Bo Geurts schoof op aangeven van Bart Ebbers de bal in de lange hoek achter keeper Kroesen. Zes minuten later stond de gelijkmaker al weer op het scorebord door een soortgelijke goal als die van NEC; Dieker werd gepasseerd in de lange hoek door Ian Beelen.

Na rust was het spelbeeld niet veel anders, al had NEC wat meer moeite om door de Friese verdediging te breken. Giovanni Zwikstra was er in de slotfase erg dichtbij maar zijn poging raakte tot twee keer toe de paal. De gasten hadden het zwaar, maar kwamen er bij vlagen gevaarlijk uit. Tot Nijmeegse opluchting was het echter niet scherp genoeg. SC Heerenveen sloot ook nog af met een rode kaart nadat Shopov in één minuut tot tweemaal toe geel kreeg. De Friezen kregen een minuut later gelijk de deksel op de neus, want Giovanni Zwikstra was in de absolute slotminuut de grote man aan Nijmeegse zijde door de winnende treffer tegen de netten te schieten. Over twee weken zal het O21-team de competitie weer hervatten. De manschappen van Mark Otten gaan naar Breda waar NAC op sportpark Herksenwiel de tegenstander is.