Syb: “Bij de Voetbalacademie stimuleren ze om zelfstandig dingen te regelen, dit heeft mij erg geholpen om mezelf verder te ontwikkelen.”
Syb van Ottele (18) maakte begin deze maand de transfer van N.E.C. naar SC Heerenveen. De jonge verdediger maakt daarmee de stap van de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie. Syb kwam in 2012 binnen bij onze Academie en doorliep vervolgens alle jeugdelftallen om op 28 augustus 2020 zijn debuut maakte in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. In dit interview blikt Syb onder andere terug op zijn periode bij onze club.
Hoe zou je jezelf omschrijven als voetballer?

"Ik ben een voetballer die niet snel de bal wegschiet en ervan houdt om alles voetballend op te lossen. Op dit moment sta ik centraal achterin, voorheen speelde ik op het middenveld maar bij N.E.C. in de O17 heb ik de positiewisseling doorgemaakt. Achterin kan ik veel duels winnen omdat ik fysiek erg sterk ben. Hierin ben ik de afgelopen twee jaar veel gegroeid door extra krachttraining te doen en mijn rust te nemen op de juiste momenten."

Hoe kijk je terug op de periode bij N.E.C?

"Op mijn periode bij N.E.C. kijk ik positief terug. Ik heb veel geleerd in de Voetbalacademie. Ik ben opgegroeid bij de club dus je leert door de jaren heen veel nieuwe dingen. Bij de Voetbalacademie stimuleren ze je om zelfstandig dingen te regelen zoals extra trainingen en dat school en voetbal goed samen gaan. Dit heeft mij erg geholpen om mezelf verder te ontwikkelen. Hierdoor ben ik gedisciplineerder gaan spelen en was de stap in de O19 van jeugdvoetbal naar senioren minder groot."

Wat neem je mee uit jouw periode bij N.E.C.?

"Ik kijk heel goed terug naar mijn tijd bij N.E.C. Ik heb er veel vrienden aan overgehouden. Ook de trainers bij de club ben ik dankbaar want mede door hen heb ik veel geleerd. Hierdoor dragen zij ook hun deel bij aan mijn transfer, omdat zij mij altijd hebben uitgedaagd om echt alles uit mezelf te halen. Ik ga hier op lange termijn zeker profijt van hebben."

Wat is je mooiste ervaring als speler tot nu toe?

"Ik heb meerdere ervaringen waar ik trots op ben. In de O17 heb ik het EK in Ierland mee mogen maken, hier hebben we toplanden uitgeschakeld als, Frankrijk, Spanje, ItaliĆ« en Zweden. We werden ook nog eens Europees kampioen en dat was geweldig om mee te maken. Het was voor mij ook een mooie ervaring om in de uitwedstrijd mijn Keuken Kampioen Divisie debuut te maken tegen SC Cambuur. Helaas verloren we die wedstrijd." 

Kun je jouw kwaliteiten en verbeterpunten beschrijven?

"Mijn kwaliteiten zijn vooral mijn trap en mijn pass met zowel links als met rechts. In verdedigend opzicht moet ik het positie kiezen bij een voorzet verbeteren. Maar ook het koppen zowel aanvallend als verdedigend. Ik ben mijn eigen fouten continu aan het analyseren om te kijken hoe ik soortgelijke situaties anders kan oplossen. Hier ga ik samen met de club aan werken om dit te verbeteren. Ik kijk veel wedstrijden op televisie om te kijken hoe andere verdedigers situaties oplossen. Mijn voorbeeld hierin is Virgil van Dijk, omdat die verdedigend altijd goed staat en aanvallend ook een extra kracht is. "

Hoe is je eerste ervaring bij je nieuwe club?

"Mijn eerste ervaring was natuurlijk wel spannend, maar na de tweede dag leer je de jongens wel beter kennen en is het alleen maar leuker geworden. Je merkt wel dat het tempo nog hoger ligt. Ik ben goed ontvangen bij SC Heerenveen, alles is goed geregeld. Ik ga op mezelf wonen in een appartement in Heerenveen. Ik zal hier dus ook zelfstandiger door worden. Mijn discipline zal hierin nog belangrijker worden omdat je nu alles zelf moet gaan doen en voorheen veel voor mij werd geregeld thuis. Ik zal hierdoor worden geholpen door mijn familie, ook krijg ik hierin goede begeleiding van de club. Diegene gaat mij helpen als ik vragen heb over het koken of andere dingen waar ik hulp bij nodig heb."