Tijd voor een terugblik op de Pre-Academie

Ook dit seizoen vormt de Pre-Academie een belangrijk onderdeel binnen de DFDS – N.E.C. Voetbalacademie. Vanaf oktober tot en met december is het eerste traject van het seizoen 2022-2023 afgewerkt. Hoofd Coaching Pre-Academie Swen Rovroy blikt terug op een geslaagde eerste seizoenshelft van de Pre-Academie.  

Binnen de Pre-Academie krijgen jongens en meisjes geboren in de jaren 2011 t/m 2015, één keer in de week training bij een van de regiopunten van de Pre-Academie in hun eigen omgeving. Op termijn is het streven dat ook kinderen geboren in 2007 t/m 2010 deze kans gaan krijgen. De kern van “het dicht bij huis trainen” is dat jonge kinderen op deze manier zijn of haar sociale omgeving behouden en reistijd besparen, zodat het kind ook echt kind kan blijven. De (reis)tijd die het kind en ouders besparen, kan bijvoorbeeld worden besteed aan het beoefenen van andere sporten of het afspreken met vriendjes of vriendinnetjes. De Pre-Academie is dit seizoen uitgebreid van drie naar vijf regio’s. Op dit moment zijn in de desbetreffende vijf regio’s de volgende punten als hoofdlocaties aangewezen: regio Oss (locatie TOP Oss, Frans Heesenstadion), regio Wageningen (locatie SKV), regio Nijmegen-Noord (locatie SC Bemmel), regio Boxmeer (locatie Olympia’18) en regio Nijmegen (locatie SV Orion). Dit seizoen zijn er in de vorm van Olympia ’18 (Boxmeer) en SKV (Wageningen) twee nieuwe regiopunten bij gekomen en tevens is het aantal kinderen van negentig naar honderdvijftig gegroeid. De Pre-Academie is volop in ontwikkeling.  

Tijdens de trainingen van de Pre-Academie is onder andere het trainerscollectief van de vooropleiding van de DFDS - N.E.C. Voetbalacademie actief, maar er zijn ook talentvolle trainers aanwezig die uit de regio komen. De Pre-Academie biedt een platform voor deze trainers om zichzelf te ontwikkelen, zodat ze deze ervaringen mee kunnen nemen naar hun club waar ze bijvoorbeeld zelf een team trainen en begeleiden. Dit draagt bij aan het doel om zoveel mogelijk kinderen leuke, uitdagende en leerzame training aan te bieden, daarnaast versterkt het ook de kwaliteit van het verenigingsleven. Verder trainen er regelmatig teams vanuit de regiopunten mee met de kinderen die actief zijn binnen de Pre-Academie.  

Het is belangrijk dat de trainers fanatiek, enthousiast en gedreven zijn. Daarnaast staat met name de betrokkenheid en de persoonlijke aandacht voor het kind centraal. “Ik ben erg tevreden over het enthousiasme van de trainers. De rol van onze trainers is cruciaal en ze zorgen ervoor dat de kinderen met een lach op het veld staan en met een lach van het veld gaan. Uiteindelijk vind ik dat de kwaliteit van de Pre-Academie wordt bepaald door de mensen die invulling geven aan het programma. Daarbij staat het kind centraal’’, aldus Swen Rovroy. De trainers zijn vastberaden om een uitdagende en leerzame training neer te zetten voor de spelers. Dat is ook wat Swen benadrukt: “Wij proberen de kinderen binnen onze Pre-Academie op te leiden door het aanbieden van een uitdagend programma. Uitdagend betekent voor ons: variatie in type oefenvormen, het aanreiken van nieuwe prikkels door kinderen in verschillende, veranderlijke omstandigheden te brengen en het beleven van spel- en wedstrijdvormen. Voorheen werd er talent ‘gescout’ om vervolgens opgeleid te worden binnen de academie. Nu streven we ernaar om potentievolle kinderen in de regio eerst op te leiden om vervolgens hun talent te herkennen. Doordat op deze manier veel meer kinderen de kans krijgen om zichzelf te laten zien, hopen we zo min mogelijk kinderen uit te sluiten.” Swen vervolgt: “Het enthousiasme en het fanatisme van de trainers slaan over op de kinderen. Ik geniet van de interactie tussen de trainer en het kind binnen de Pre-Academie. Plezier is het allerbelangrijkste.” 

Over de werkwijze binnen de Pre-Academie ontvangen de trainers en Swen regelmatig feedback: “Over het algemeen is de feedback van bijvoorbeeld ouders, maar juist ook van de kinderen, super positief. We krijgen vaak te horen dat we helder en open communiceren. Maar ook dat we veel persoonlijke aandacht aan het kind geven en dat de jongens en meisjes veel plezier beleven binnen de Pre-Academie.” Voor Swen is het belangrijk dat de kinderen voelen dat N.E.C. veel persoonlijke aandacht geeft aan het individu, zo onderstreept hij: ‘’Daarbij staat zijn of haar individuele ontwikkeling en bovenal het plezier voorop. Een aai over de bol, het geven van een compliment, een dolletje maken, een “boks” geven, de naam van het kind weten en benoemen; het zijn juist de op het oog kleine dingen die juist een grote impact kunnen hebben op het gevoel van een kind”. Dit is de kern van de Pre-Academie.  

Ondanks dat er veel positieve feedback is op de Pre-Academie, streeft Swen Rovroy samen met de trainers structureel naar verbetering: “We zijn iedere week opzoek naar verbeterpunten voor het trainingsprogramma en voor de activiteiten. We zijn flexibel om aanpassingen te verwerken binnen het programma”. Het is logisch dat de Pre-Academie blijft zoeken naar ontwikkelpunten, omdat Swen verwacht dat het N.E.C. veel kan opleveren: “Het is onze ambitie om de Pre-Academie zodanig (door) te ontwikkelen, zodat het dé kraamkamer wordt van de DFDS - N.E.C. Voetbalacademie. Met deze beoogde ontwikkeling willen we de kwalitatieve instroom van de academie verhogen, doordat we meer kinderen de kans geven zichzelf te laten zien in een uitdagende omgeving. Daarnaast maken we dit seizoen onder leiding van Colin Williamson binnen de Talentherkenning een goede slag door ontwikkeling objectief te meten aan de hand van diverse testen. Het gaat uiteindelijk om duurzaam investeren in (voetbal)talent.” 

Terugkijkend op de afgelopen seizoenshelft kan er geconcludeerd worden dat de eerste module van 10 activiteiten goed is verlopen. Binnen deze 10 activiteiten zijn er onder meer wedstrijden tegen andere clubs, toernooivormen en trainingen afgewerkt met de kinderen. De samenwerkingen met de regiopunten, de enthousiaste trainers, de gedreven spelers en betrokken ouders zijn belangrijke factoren binnen het proces geweest. Dit zal in de toekomst niet anders zijn. Door deze samenwerkingen wordt er op alle vlakken kennis en informatie gedeeld wat eenieder enkel beter kan maken. Swen sluit af: “Onze leus is ‘samen ten strijde’. We hebben elkaar nodig om samen vooruit te gaan. Daarin vervult elke betrokkene een belangrijke rol.”