Missie, visie en doelstellingen

Voetbalacademie N.E.C.

Jasper Cillessen (Barcelona) en Vincent Janssen (Tottenham Hotspurs). Wat is de overeenkomst tussen beide heren? Ze spelen allebei in het Nederlands elftal en beide zijn geheel of gedeeltelijk opgeleid in de voetbalacademie van N.E.C. Dat geldt ook voor spelers als Bram Nuytinck (Udinese), Ferdi Kadioglu (Fenerbache), Jay-Roy Grot (VVV), Patrick Joosten (VVV), Maarten Paes (FC Utrecht).
Op dit moment maken Ole Romeny en Frank Sturing deel uit van de 1e selectie van N.E.C..

De Voetbalacademie N.E.C. is er om spelers op te leiden voor de eerste elftallen van N.E.C. en Top Oss. Dit met een pedagogisch klimaat als basis voor het ontwikkelen van sterke persoonlijkheden en goede voetballers.

Doelstellingen voor 2020 zijn dat 30% van de eerste elftal selectie bestaat uit spelers afkomstig van de voetbalacademie of Jong NEC, dat 60% van Jong NEC spelers zelf is opgeleid en 3 van de basisspelers in de eerste elftal selectie zijn afkomstig uit de voetbalacademie en/of Jong N.E.C..

Binnen de voetbalopleiding staat de persoon, het kind  centraal en meer in het bijzonder de persoonlijkheidsontwikkeling die nodig is voor en samen moet gaan met de voetbalontwikkeling van de speler. De spelers zullen zich vooral in een omgeving van vertrouwen ontwikkelen. Hiervoor is een elftal nodig met een veilig topsportklimaat en een vertrouwensband tussen speler en trainer.

Wel worden hoge eisen gesteld aan de inzet en intensiteit van het trainen en spelen. Spelers worden uitgedaagd om continu de grens van hun kunnen op te zoeken, maar ook om buiten hun comfortzone te treden om zo hun grenzen te kunnen verleggen en daardoor dus beter te worden. Uiteindelijk is het belangrijk dat ze leren dit vanuit zichzelf te doen om zo te vechten voor hun droom. Omgaan met tegenslag en weerstand is hierbij een noodzakelijk onderdeel.

Zelfstandigheid en het nemen van verantwoordelijkheid zijn aspecten die zowel in de algemene als sportopvoeding cruciaal zijn. Verantwoordelijkheid (leren) nemen voor je eigen ontwikkeling staat in de voetbalacademie dan ook centraal. Dit betekent dat nadat de eisen duidelijk zijn gemaakt er ook ruimte gegeven moet worden om te kunnen komen tot zelfstandigheid.

Zowel in het vertrouwen, verleggen van grenzen, omgaan met weerstand als in het ruimte geven voor zelfstandigheid hebben ouders een belangrijke steunende en stimulerende rol. Een goede samenwerking tussen ouders en club zal het beste tot optimale resultaten leiden.